Publisert: 24.05.13 | Kategori: Gitarist
Vi har samlet de 9 grepene som det er vanligst å kunne på gitar. I denne artikkelen får du ikke bare et bilde av grepene, du får også et backingtrack til hvert grep sånn at øvingen blir morsommere. Hvis du er medlem har du også tilgang til videoleksjoner.
Last ned og print ut oversikt over de 9 vanligste grepene [PDF-fil].
Det er vanlig å lære seg D-grepet først. Legg på de tre fingrene som vist i diagrammet under. Er du usikker på hvordan man leser diagrammet kan du se her. Når du har lagt på fingrene kan du prøve å slå tommelen over de fire lyseste strengene for å høre om alle låter klart og fint. Hvis det blir dempet eller skurrete lyd må du prøve å justere fingrene.
Vi bruker akkorden D dur som eksempel:
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : D-grepet
Det neste grepet som er bra å lære seg er A7. Her er det kun 2 fingre vi trenger å legge på. Pass på å få lyd i de løse strengene, spesielt 1. og 3. streng som lett kan bli dempet av peke- eller langfingeren. D og A7 grepene er tett knyttet sammen med hverandre. Prøv å legge merke til at A7 'leder' til D-grepet når du skifter mellom disse grepene.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : A7-grepet
G-grepet kan være en utfordring for mange på grunn av at man må strekke fingrene ganske mye for å få det til. Det er viktig å ikke gi slipp på gitarkarrieren allerede nå. La det heller låte litt feil i begynnelsen, og så går det seg til etterhvert.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : G-grepet
På E-grepet er det tre fingre vi skal bruke. Her er det ikke store strekkene, men pass på at ikke de to lyseste strengene blir dempet. E dur-grepet er helt likt som Am-grepet, bare én streng mørkere.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : E-grepet
Og siden du nå (kanskje) har lært deg E-grepet tar vi med Am-grepet i samme slengen. Du trenger da kun å flytte fingrene én streng lysere for å få Am. Pass på å ikke spille på den mørkeste strengen og at du får lyd i den lyseste strengen.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : Am-grepet
C-grepet er ganske likt som Am-grepet. Bare flytt ringfinger fra 2.bånd på 3.streng til 3.bånd på 4.streng. Det er nok hakket vanskelige å ta enn Am, men med litt øving så skal det gå fint.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : C-grepet
Em er kanskje et av de enkleste grepene å ta. Kun to fingre skal brukes. Legg merke til at det kun er én fingers forskjell fra E dur-grepet. Det er veldig viktig å få lyd i den tredje lyseste strengen. Det er en åpen(løs) streng, men det er denne tonen som gjør at det blir Em og ikke E dur.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : Dm-grepet
Dm-grepet ligner veldig på D dur-grepet. Men selv om den eneste forskjellen er at man må holde inne på 1.bånd i stedet for 2. bånd, så man må stokke litt om på fingrene. Pass på at ikke ringfinger demper for den lyseste strengen.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : Dm-grepet
Til slutt slår vi til med en liten utfordring, nemlig F dur-grepet. Her er det mange som pakker ned gitaren og legger den må loftet, men det er her du må vise at du mener alvor med din beslutning om å lære deg å spille gitar. Ha tålmodighet, øv deg gjennom vanskelighetene og plutselig vil du erfare at F dur-grepet klinger fint. Utfordringen med grepet er pekefingeren som skal holde inne 1.bånd på både første og andre streng. Hvis du får til en 'knekk' ytterste ledd kan det være nøkkelen til å får det til.
Øv med backingtrack:
Videoleksjon : F-grepet
Til slutt: Her er noen grepskifter du kan øve på, slå fire ganger på hvert grep:
Flere artikler:
Hvordan øve? I denne artikkelen får du noen gode tips som hjelper deg i å gjøre øvingen morsom, r..
Vi har tatt en nærmere titt på YouTubes dyktige gitarister og kommet fram til 9 videoer som fortj..
Verdens mest solgte gitarforsterker, Marshall, har vært på markedet i snart 50 år. Det er lett å ..
Han har spilt med blant andre Odd Nordstoga, Bjørn Eidsvåg, DeLillos, DiDerre, Ingebjørg Bratland..
Leter du etter jazzfølelsen når du improviserer på en jazzlåt? Sannsynligvis finner du en del av ..
Pianistene er grønne av misunnelse. Bassistene måper. Trommisene klør seg i hodet. Power chords e..
Nyeste artikler:
I året 1765, på en isende kald morgen i den irske havnebyen Cork, steg Fergus O’Malley om bord på..
Matteo Carcassi. Navnet klinger kanskje ikke like kjent som Beethoven eller Chopin, men hvis du s..
Joni Mitchells liv og karriere er spennende lesing. Få har som Mitchell vært uredd for å hele tid..
Norsk folkemusikk har en rik og mangfoldig historie som strekker seg flere hundre år tilbake i ti..
Her en oversikt over Alf Prøysens liv, fra enkel oppvekst på Rudshøgda til kjendis på radio og tv..
Her er historien om Maybelle Carter, som ved hjelp av sin banebrytende scratching-teknikk ble en ..