Det viktigste med å spille et instrument er at det er gøy. Da bruker man mye tid på det, og man vil raskt merke framgang. Men for at en skal utvikle seg kan det noen ganger være lurt å øve på noe som gir litt motstand, og som man ikke mestrer med det samme. Dersom man har ambisjoner om sterk framgang på instrumentet er det mye tid å spare på å bevisstgjøre hvordan man øver.
Undertegnede har vært gitarlærer i snart ti år, og har observert noen feller man kan gå i som nybegynner. Om man er bevisst i forhold til et par slike ting, tror jeg man vil merke raskere framgang på instrumentet.
I hvilken grad oppvarming er nødvendig avhenger av hva man skal øve på. Dersom man bare skal spille noen enkle 3-grepslåter er dette ikke nødvendigvis så viktig. Hvis man derimot skal øve på avanserte tekniske ferdigheter er det meget lurt å ta dette punktet seriøst. Når musklene er varme vil slike ting gå mye lettere. Oppvarming trenger ikke være eviglange kjedelige skalaøvelser. Spill for eksempel noe du kan godt som du syns er ganske lett, bare for å få i gang fingrene.
Det blir fort til at man øver på det man kan. Si at en kan store deler av en låt, bortsett fra et vanskelig parti. Veldig ofte vil nybegynneren spille låta fra starten. Når så det vanskelige partiet kommer, og det stokker seg, begynner man bare helt på nytt igjen. Dette er ikke effektiv øving. Identifiser de kompliserte partiene i sangen og øv bare på disse, da lærer en hele låta mye fortere. Dette virker kanskje banalt, men i praksis er det lett å gå i denne fella.
Dette punktet høres muligens litt søkt ut, men musikk foregår egentlig i ørene. Dersom du ikke hører hva som skjer i musikken, er det vanskelig eller umulig å gjenskape det på gitaren. Dersom du kjenner låta godt etter mye lytting vil det sannsynligvis bli mye lettere å spille den også. Det er masse god øving i bevisst lytting!
En vanlig feil som begås når man øver er å spille i for raskt tempo før man mestrer låtmaterialet ordentlig. En tommelfinger-regel er at man ikke kan spille noe fort dersom man ikke får det til i et rolig tempo. Det høres bare slik ut noen ganger. Fingrene dine, via hjernen, må venne seg til nye måter å bevege seg på. Dette går raskest om du tar det i et rolig tempo først, og gjør hver bevegelse overtydelig.
Dette punktet gjelder ikke alle musikkstiler. Det vil i mange tilfeller være meningsløst for eksempelvis en klassisk gitarist å holde takten med foten om man skal spille et stykke. Det vil kunne komme til å låte vel mekanisk. I stilarter som pop, rock, jazz, vise og lignende (såkalt rytmisk musikk) er dette imidlertid et meget godt hjelpemiddel, og det vil øke din forståelse for groove og sving i musikken. I tillegg er det å holde takten med foten en bra sjekk på om du virkelig har fått rytmen i det du spiller inn i kroppen. Det er nærmest umulig å spille rytmisk musikk som svinger uten at du har hele kroppen med deg på et vis.
God øving!
Flere artikler:
Julesanger har vi sunget i hundrevis av år. Det blomstret spesielt godt på 1800-tallet, men også ..
I denne artikkelen skal vi se på viktigheten av god plekterteknikk, og ta for oss noen øvelser so..
Flamencogitaristen Paco De Lucia døde brått onsdag. Et hjerteinfarkt skal ha vært årsaken til at ..
Det vrimler av effektpedaler for gitarister. Det er lett å gå i surr i hva de forskjellige effekt..
Leter du etter jazzfølelsen når du improviserer på en jazzlåt? Sannsynligvis finner du en del av ..
Merle Travis var gitarist, sanger, komponist, skuespiller og gitardesigner. Mest kjent er han lik..
Nyeste artikler:
Surf gitar (også kalt surf rock eller surf musikk) var en musikkstil som dominerte Californias ky..
Matteo Carcassi. Navnet klinger kanskje ikke like kjent som Beethoven eller Chopin, men hvis du s..
I året 1765, på en isende kald morgen i den irske havnebyen Cork, steg Fergus O’Malley om bord på..
Joni Mitchells liv og karriere er spennende lesing. Få har som Mitchell vært uredd for å hele tid..
Norsk folkemusikk har en rik og mangfoldig historie som strekker seg flere hundre år tilbake i ti..
Her en oversikt over Alf Prøysens liv, fra enkel oppvekst på Rudshøgda til kjendis på radio og tv..