Artikler


Start et band!

Start et band!

Publisert: 10.09.12 | Kategori: Gitarist

Å starte et band er omtrent som å gifte seg, det er bare flere å krangle med. Men når du står der på scenen og alt fungerer, og publikum gynger med, er det noe av det morsomste som finnes. Denne artikkelen tar for seg noen musikalske problemstillinger som kan dukke opp for den som vil starte et band uten særlig erfaring.


Hvem skal man spille med?

Det er lurt å spille med folk som har noenlunde lik musikksmak som deg selv, hvis ikke er nok bandet dømt til snarlig oppløsning. Det er mange veier til Rom, og det er viktig at man er enige om retningen. Det er også en klar fordel om man fungerer godt sammen sosialt, og kommuniserer godt. Å spille i band er nemlig ofte et prosjektarbeid med litt for mange kokker.

Hva skal man spille?

Begynn gjerne med å spille låter av band dere digger. Da får man en forståelse av hvilke elementer musikken har som dere liker, og hvilke utfordringer en har for å få det til å fungere. Prøv å gjøre alt så likt som mulig det forbildene deres gjør, særlig når det gjelder grunnkompet. Det er ikke nødvendig å spille like halsbrekkende soloer som van Halen for å få til et tøft rockeband, men gitarkomp, bass og trommer må jobbe sammen for at ting skal fungere. Nybegynneren tror gjerne at det er soloen som gjør låta. En tøff solo er kult, men uten et tøft komp blir det bare pynt uten kransekake.

Plukk først gjerne ut bare et par låter, og bruk MYE tid på disse. Hør på hverandres stemmer og diskuter om det er det dere tror forbildene deres faktisk spiller på innspillingen dere vil kopiere. Man lærer veldig mye av å høre bevisst på det som fenger en.

Som gitarist er det smart å være bevisst på forskjellen mellom hva som trengs for å få en låt til å fungere alene, kontra det å spille med bass og trommer. Spiller du alene er du på sett og vis både gitar, bass og trommer selv. Når du spiller i bandsammenheng vil det i de fleste tilfeller ikke være nødvendig å spille så mye, og det er kan godt være at det enkle fungerer best. Det finnes for eksempel drøssevis av innspillinger med gitarister som bare slår akkorder på 2 og 4(det andre og fjerde slaget i en firedelstakt).

Hva skal man øve på?

Vær nøye med stemminga før dere begynner, da er det lettere å få øvd opp gehøret. Hver og en må ha øvd på forhånd og være sikker på sin stemme så langt det lar seg gjøre. Deretter må man få det til å svinge sammen. Et viktig punkt her er at bandet har en felles opplevelse av takten, det som kalles 'timefeel' på engelsk. Individuelt kan rytmefølelse øves ved å bruke en metronom, så bli en god venn med den mens du øver alene. I tillegg er det viktig å lytte til de andre instrumentene når du spiller, så man hører at alle drar i samme retning. Husk at ørene er musikerens viktigste hjelpemiddel!

Å spille i band er å spille på et lag, der målet er å få alle medspillerne til å låte bra. Det er også viktig med mengdetrening, da blir det lettere å finne hverandre musikalsk. Selv superdyktige musikere trenger oftest litt tid 'for å bli kjent' med nye medmusikanter. Praten går jo ofte lett på øvingslokalet, og det er jo også viktig å snakke sammen, men pass på å få spilt låtene mange ganger. Jo fler jo bedre!

Lykke til!







 

Flere artikler:





Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost




2008-2024 onlinegitar.no