Artikler


Få maksimalt ut av skalaoversikten

Få maksimalt ut av skalaoversikten

Publisert: 17.02.12 | Kategori: Gitarist

Vi har nylig lansert skalaoversikten her på onlinegitar.no. I denne artikkelen tar vi for oss hva en skala er, hvorfor det er bra å lære seg skalaer og hvordan du kan få maksimalt ut av nevnte skalaoversikt.


Her er onlinegitar.no`s skalaoversikt

Om skalaer

En skala betyr trapp eller stige og brukes om en bestemt tonerekke fra én tone til neste tone med samme navn, f.eks. fra en A til neste A, en oktav høyere opp. En oktav består av alle de 12 tonene mellom A og A og kromatisk skala(halvtone-skalaen) består faktisk av alle tonene i oktaven. Man sier da rent teoretisk at kromatisk skala består av 12 halve trinn. En annen skala, hel-tone skalaen, består av 6 hele trinn. En mye brukt skala, pentaton skala, har bare 5 av tonene i seg.

Alle de forskjellige skalatypene består altså av trinn som danner et mønster. F.eks. deler durskalaen oktaven inn i 7 trinn på følgende måte: 1 + 1 + 1/2 + 1 + 1 + 1 + 1/2. Samme mønsteret gjelder da for alle durskalaer, C-dur, F-dur, G-dur osv. Dette er enklest å se for seg på et piano. I C-dur skalaen brukes kun de hvite tangentene. Man kan da lett se trinnene i skalaen: C til D er et helt trinn, D til E er et helt trinn, E til F er et halv trinn osv. Andre skalaer har så et annet type mønster.

Hvorfor skalaer?

...er et godt spørsmål. For å utøve musikk må man ikke lære seg skalaer og heller ikke teorien bak. Men det er absolutt en fordel. Skalakunnskap er nyttig for å lettere forstå akkordoppbygging, komponering, melodispill og ikke minst solospill og improvisering.

Improvisering er det onlinegitar.no`s skalaoversikt vektlegger. For å få et best mulig grunnlag for improvisering er det bra å kunne skalaer og vite hvordan de kan brukes. Hvis du spiller i et band og du blir bedt om å lire av deg en heftig solo må du vite hvilke toner som passer til akkordene som er i sangen. Utifra akkordprogresjonen kan du velge hvilken skala, eller skalaer, du synes passer best til improvisering. Hvis du vet at skalaen passer slipper du å bekymre deg for om du spiller feil, det er bare å begynne å musisere og ha det gøy.

Skalaoversikten

I skalaoversikten til onlinegitar.no kan man ved hjelp av nedtrekkslister velge hvilken toneart skalaen skal være i, hva slags type skala og i hvilken posisjon på gitarhalsen skalaen skal vises. Den står forhåndsinnstilt på A-moll pentaton skala i alle posisjoner. Hvis man ønsker å lese litt mer om skalaen, finner man info om skalaen og hvordan den kan anvendes ved å velge en posisjon i nedtrekkslisten eller klikke på 'Skalainfo'-lenken under skalaen.

Selve skaladiagrammet er bygd opp omtrent som grepsdiagrammet. Man har de 6 vertikale strekene som viser de 6 strengene på gitaren. Og man har de horisontale strekene som viser båndene på gitaren. Det er verdt å merke seg at gitarhalsen er delt opp i 2. På diagrammet vises det ved å se på båndtallene på venstre side. Står det et 9 tall innehyllet i en firkant betyr det at diagrammet viser gitarhalsen fra 9.bånd og oppover. Se bildene under:

   

Prikkene i diagrammet viser hvilke toner man kan spille på i skalaen. De lilla prikkene er grunntonen i skalaen. Inni prikkene er det bokstaver som viser navnet på de forskjelllige tonene.

Øve med backingtracks

Måten man øver inn og memorere skalaer er ofte litt smak og behag. Mange liker å bruke skalaer når man varmer opp eller bare øver teknikk. Dette kan ofte være litt kjedelig i lengden.

En artig måte å lære seg skalaer på er å bruke backingtracks, eller på godt norsk, akkompagnement. Til mange av skalaene i oversikten følger det med opptil 5 backingtracks i forskjellige sjangere som passer til skalaen. Innøving av skala blir nå lystbetont og man forstår også poenget med å i det hele tatt lære seg skalaer. For å få tilgang til alle backingtracksene må man være medlem.

Kommer snart!

I starten av mars lanserer vi en ny ting her på onlinegitar.no som vil hete Jam!. Denne seksjonen vil ta i utgangspunkt i over 100 backingtracks i forskjellige sjangere. Tilhørende til hvert backingtrack vil det være passende skalaer og riff man kan bruke i solospillet. Så er det bare å skru opp høytaler-volumet, plugge i gitaren og jamme i vei. Enjoy!


Her er onlinegitar.no`s skalaoversikt







 

Flere artikler:





Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost




2008-2024 onlinegitar.no