Publisert: 15.01.16 | Kategori: Gitarist
Du har fått deg gitar, kanskje skaffet deg en gitarforsterker og selvsagt blitt medlem av onlinegitar.no. Du er klar til å lære å spille gitar. Men kanskje sitter du der med det nye, fine utstyret og tenker: Hva nå? ...Her er noen kjappe tips på hvordan du kan komme i gang med selve spillingen.
Ingen er født gitarist, alle bruker tid på å lære seg det. Hvis du blir stående fast på f.eks. F-grepet så gi det litt tid. Ikke bli frustrert, men ha i bakhodet at hvis du øver jevnt og trutt så vil du bli gradvis flinkere og F-grepet vil etter en stund være fullt ut overkommelig.
Har du derimot en illusjon om å lære gitar på en weekend vil du fort bli motløs og tenke at det med gitar nok ikke var noe for deg likevel. Alle kan spille gitar, bare gi det litt tid.
Det er viktig å ikke gape over for mye i begynnelsen. Start med å lære et par enkle grep og ikke en heftig gitarsolo. Grep, melodispill, enkelt fingerspill og rytmer får man bruk for i alle sjangere og ses på som grunnleggende når det gjelder gitarspill.
Når så grunnlaget er inne kan det være på tide å spesialisere seg litt. Ta da utgangspunkt i musikk du liker. Kanskje du elsker country og ønsker å lære deg noen country-licks. Da øver du på det og ikke klassisk eller metal. På den måten har du en naturlig motivasjon som holder deg oppe når motbakkene kommer.
Nøyaktighet henger sammen med tålmodighet. Veldig mange går for fort fram når de øver. Når du øver på en skala eller et riff er det viktig å øve det inn riktig fra starten av. Bruker man feil teknikk i starten er det vanskelig senere å gjøre om på det. Eksempler på feil er at man i venstre hånd kun bruker én finger i solospill eller at man ved grepspill bruker feil fingersetting.
Den raskeste progresjonen får man hvis man øver jevnlig, helst hver dag. Husk at du blir ikke bedre hvis du ikke rører gitaren i lange perioder. Du må bruke tid.
Vi startet vel alle med gitar fordi vi syntes det virket gøy og spennende. Det er viktig å ikke miste denne innstillingen. Du kan beholde den med å spille sanger du liker av dine favorittband og improvisere og musisere mye.
Selvsagt er det bra å terpe og finpusse teknikken på skalaer og riff, men et godt tips er å avslutte øvingen med det du liker aller best å spille. På den måten sitter du igjen med en god følelse som gjør at det ikke blir lenge til du tar fram igjen gitaren neste gang.
Flere artikler:
Ved første øyekast ser den ut som en liten barnegitar, men G#-gitaren er en spesiell type konstru..
Her kommer del 4 av Thomas sin uhøytidelige spalte som tar for seg veien fra din første gitar til..
Onlinegitar.no har kåret de 10 beste sitatene om gitar. Mye inspirende og mye morsomt å lese her...
De aller fleste av oss har sine favoritt-gitarister som man ser opp til. Ikke bare produserer de ..
Reggaen er på langt nær død og hvem vet, kanskje en dag er du blitt gitarist i et reggae-band? Da..
Pianistene er grønne av misunnelse. Bassistene måper. Trommisene klør seg i hodet. Power chords e..
Nyeste artikler:
Surf gitar (også kalt surf rock eller surf musikk) var en musikkstil som dominerte Californias ky..
I året 1765, på en isende kald morgen i den irske havnebyen Cork, steg Fergus O’Malley om bord på..
Matteo Carcassi. Navnet klinger kanskje ikke like kjent som Beethoven eller Chopin, men hvis du s..
Joni Mitchells liv og karriere er spennende lesing. Få har som Mitchell vært uredd for å hele tid..
Norsk folkemusikk har en rik og mangfoldig historie som strekker seg flere hundre år tilbake i ti..
Her en oversikt over Alf Prøysens liv, fra enkel oppvekst på Rudshøgda til kjendis på radio og tv..