Publisert: 26.01.17 | Kategori: Gitarist
Pianistene er grønne av misunnelse. Bassistene måper. Trommisene klør seg i hodet. Power chords er så enkelt og genialt at gitaristene helst ikke vil røpe dens hemmeligheter. Vi skal derimot i denne artikkelen trosse alle advarsler og avdekke supergrepets muligheter.
Man får store forventninger bare av navnet på denne typen grep: "Powerchords". Oversetter vi det til norsk blir det "kraftgrep". Eller "kraftakkorder" om man vil. Andre utrykk som blir brukt er "femmer-akkorder", "kvintakkorder" og "rockegrep". Uansett så høres dette ut som kraftfulle greier. Og det er det. Det geniale er at grepet også er veldig enkelt, og det er det som er hemmeligheten som helst ikke bør røpes for utenforstående.
Vi skal nå - punktvis - vise hva et powerchord grep er og hvilke muligheter som finnes.
Det som skiller dette supergrepet fra vanlige grep er at det kun består av 2 toner. Alle andre grep består av minst 3 toner. Et powerchord-grep består av grunntonen + kvinten. Grunntonen er første tonen i en skala, mens kvinten er den femte tonen. For å forklare litt mer så er det vanlig å ta utgangspunkt i durskalaen når man tenker på grep. Hvis vi teller 5 toner opp fra grunntonen kommer vi til kvinten. Er grunntonen f.eks C teller vi c - d - e - f - g og ser da at g er kvinten. Dette trenger vi egentlig ikke vite, men det er alltid bra å forstå litt om hvorfor ting er som de er.
Hvis vi skal ta et C powerchord grep må vi altså finne tonene C og G på gitarhalsen. Vi skal spille på de to dypeste strengene og må gjøre følgende:
Tabulatur:
e:|------------| H:|------------| G:|------------| D:|------------| A:|----10------| E:|----8-------|
Nå skal vi se på det som virkelig gjør power chords til et supergrep. For dersom du har lært deg grepet i punkt 1 har du nå faktisk lært deg ikke bare ett, men drøssevis av grep. Det eneste du trenger å gjøre er å flytte det opp og ned på gitarhalsen.
La oss si du vil spille et A power chord grep. Vi har lært at C er med pekefingeren liggende på 8. bånd, men hvor er A? Jo, A ligger på 5. bånd. Man flytter altså hele power chord-grepet sånn at pekefingeren ligger på 5. bånd og ringfingeren på 7. bånd. Husk at det er pekefingeren som viser grunntonen i grepet og bestemmer hva slags grep det er.
Hva med alle de andre grepene? Jo, det eneste vi trenger å gjøre er å pugge tonene på gitarhalsen på de 2-3 dypeste strengene og flytte grepet til riktige bånd. Her er oversikt over tonene på E- og A-strengene:
Ikke bare kan vi flytte power chord-grepet horisontalt, men også vertikalt. Vi kan flytte hele grepet en streng lysere sånn at pekefingeren blir liggende på A-strengen og ringfingeren på D-strengen. Vi kan også flytte grepet enda en streng lysere. Da blir pekefingeren liggende på D-strengen og ringfingeren på G-strengen.
Fortsatt er det pekefingeren som bestemmer hva grepet blir hetende. På illustrasjonen over som viser tonene på gitarhalsen ser vi navnene på tonene på A-strengen. Så hvis vi f.eks skal spille D power chord med utgangspunkt i A-strengen gjør vi følgende:
Det er vanlig å ta med lillefingeren også for å få en litt mer fyldigere klang. Tonen vi får med da er samme som grunntonen, bare én oktav opp, som er 8 toner opp fra grunntonen. Lillefingeren plasseres på samme bånd som ringfingeren er, bare på strengen under:
Det er litt forskjellig hvordan man noterer et power chord-grep. Det vanligste er å plassere et 5-tall etter grunntonen, som f.eks C5. Noen dropper 5-tallet og skriver bare C. Det riktige er å ta med 5-tallet, ellers vil det bety at det er et durgrep.
Ja, grepet er lett å ta, men for at det skal klinge virkelig godt er det ekstremt viktig å dempe de strengene som ikke skal klinge. Det er her utfordringen ligger, men med litt øving så går dempingen av seg selv. Så hvordan er det best å dempe? Jo, ved hjelp av pekefingeren. Denne fingeren brukes allerede til å spille grunntonen i grepet, men ved å legge den litt på skrå - sånn at den akkurat er borti strengene - blir strengene dempet.
Hvis vi tar et power chord-grep med utgangspunkt i A-strengen må vi dempe E-strengen(Den dypeste) ved hjelp av tommelen. Eventuelt at tuppen av pekefingeren såvidt berører strengen.
Power chord-grep kan spilles på alle typer gitarer, men fungerer best på en el-gitar med distortion-lyd. Når man tar vanlige dur- og mollgrep med distortion-lyd blir det fort litt grautete. Derfor er det vanlig, spesielt innen sjangerne rock og metal, å spille power chords.
Vi har tatt for oss det grunnleggende når det gjelder power chords. Vi har sett på oppbygningen og teorien bak, og ikke minst blitt kjent med kraften i disse grepene.
Flere artikler:
Norge har mange dyktige metalband. Vi har laget en liste over bandene vi mener er de mest spennen..
Nuno Bettencourt er best kjent som gitarist i 90-talls bandet Extreme, men også som gitarist for ..
Det er vel liten tvil om at 80-tallet var el-gitarens tiår. Langhårete gitarister med et knallhar..
Vil du bli den neste Slash, Angus Young eller Kirk Hammett? Spill bluesskalaen! Felles for disse..
Del 3 av denne artikkelserien handler om veivalg. Thomas tar også for seg dannelsen av det først..
Vi har samlet de 9 grepene som det er vanligst å kunne på gitar. I denne artikkelen får du ikke b..
Nyeste artikler:
Matteo Carcassi. Navnet klinger kanskje ikke like kjent som Beethoven eller Chopin, men hvis du s..
Joni Mitchells liv og karriere er spennende lesing. Få har som Mitchell vært uredd for å hele tid..
Norsk folkemusikk har en rik og mangfoldig historie som strekker seg flere hundre år tilbake i ti..
Her en oversikt over Alf Prøysens liv, fra enkel oppvekst på Rudshøgda til kjendis på radio og tv..
Her er historien om Maybelle Carter, som ved hjelp av sin banebrytende scratching-teknikk ble en ..
Til mange av The Beatles sine låter følger det med en interessant historie om hvordan de ble skre..